Elevii de la Colegiul Karpen fac cunostinta cu Eratostene, masurand circumferinta Pamantului

La Colegiul Tehnic de Comunicatii ”Nicolae Vasilescu-Karpen” din Bacau, s-a desfasurat o activitate interdisciplinara ce a imbinat notiuni din fizica, geografie, matematica si care a avut ca scop calcularea circumferintei Pamantului in momentul cel mai oportun din an – 21 martie, ziua echinoctiului de primavara. Cei 40 de elevi, fix la ora 12:23:42 cand soarele, in miscarea sa aparenta pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc pentru coordonatele geografice ale colegiului, au luat prima masuratoare a umbrei unui bat lung de 1 m si au calculat unghiul sub care cad razele soarelui în ziua echinocțiului de primăvară, dupa care, au calculat si circumferința Pământului. A fost de fapt o replica a calculelor efectuate de Eratostene acum cu cca. 2200 de ani in urma.

Cadrele didactice prezente au coordonat intregul proces de masurare si calculare a circumferintei Pamantului (prof. Virgil Vatra, prof. Vasilica Tamba, prof. Monica Lerescu, dir. adj. Simona Sova si initiatorul proiectului, ing. Daniela Andronic).
Toate datele culese vor fi schimbate cu parteneri de proiect din alte 13 scoli aflate in apropierea meridianului nostru, cu +/- 1 grad fata de longitudinea 26 grade: Grecia, Cipru, Bulgaria, Finlanda si Lituania, insula Creta. pentru a verifica dimensiunea circumferintei Pamantului.
A fost o altfel de lectie, extrem de practica si atragatoare, pentru transmiterea de cunostinte si informatii catre elevi. Mai mult de atat, prin experimentul realizat elevii au adus un omagiu geniului antichitatii, fondatorul geografiei matematice – Erathostene care a trait in intre 276 si 195 î.Hr., precum si tuturor oamenilor dedicați stiintei.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web