MIEREA DE ALBINE

Prima substanta dulce folosita de catre om, mierea de albine este recunoscuta pentru proprietatile sale deosebit de benefice atunci cand este utilizata pe plan alimentar, medical sau cosmetic. Atat mierea cat si alte produse derivate (polen, propolis sau laptisor de matca) contin substante biologic active care ajuta la buna-functionare a organismului si tratarea diferitelor afectiuni.

Mierea de albine are in componenta glucoza (40%), fructoza (35%), apa, zaharuri, acizi organici, proteine, fermenti, substante minerale (calciu, fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, zinc), vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B12, C, K) si alte microelemente. Proportia acestor substante continute variaza in functie de provenienta mierii, speciile de plante de la care albinele au adunat nectarul. In functie de aceasta din urma, mierea poate fi monoflora (provenita preponderent din nectarul unei singure specii de flori: salcam, menta, tei sau floarea-soarelui) sau poliflora. Astfel, fiecare tip de miere are proprietatile sale specifice, pe langa cele generale.

In bucatarie, mierea are o importanta valoare alimentara si dietetica. Continutul bogat de zaharuri (70 – 80%) o recomanda in indulcirea ceaiurilor, cafelelor, sucurilor naturale din fructe sau soia, sosurilor si dulciurilor. Mierea este usor de asimilat si digerat, avand totodata o putere de indulcire mai mare decat cea a zaharului. Pentru o aroma aparte in indulcirea bauturilor, mierea poate fi combinata cu zeama de lamaie, scortisoara sau ghimbir.

In curele de slabire este indicat consumul de miere in locul zaharului, nu neaparat pentru continutul sau caloric mai scazut (100 g miere are circa 310 calorii, in timp ce 100 g zahar are 400 calorii) ci in special pentru calitatile terapeutice deosebite ale acesteia. Mierea ajuta digestia si este utila in slabire deca este consumata in cantitati mici, cel mult doua lingurite pe zi, de preferat in combinatie cu zeama de lamaie.

Mierea si calitatile ei medicale

Substantele continute de miere fac din aceasta un remediu excelent pentru o multime de boli si afectiuni, precum si mentinerea unei sanatati de fier. Mierea de albine este utila in afectiuni digestive (constipatie, diaree, colita, gastrita, ulcer, arsuri la stomac), afectiuni respiratorii (dureri in gat, raceala, sinuzita, tuse si bronsita), afectiuni cardiovasculare (ischemie cardiaca, ulcer varicos, boli de inima), afectiuni cutanate, ale pielii (acnee, arsuri si rani), probleme oftalmologice (conjunctivita, infectii oculare), afectiuni hormonale la femei (dismenoree, infertilitate si frigiditate) si boli nervoase.

Proprietatile imunostimulente, antiinfectioase, antiinflamatoare, calmante, emoliente si reepitelizante fac din miere un adevarat aliment-medicament. Mierea de tei, salcam sau floarea-soarelui vindeca tusea si durerile in gat daca se iau zilnic 6 lingurite. 1 -2 linguri de miere de tei sau mac luate seara, inainte de culcare, te scapa de insomnie iar 2 – 6 lingurite pe zi de miere de mana (extraflorala) combate constipatia si colita de putrefactie.

Mierea in cosmetica

Unele dintre cele mai eficiente produse cosmetice au in compozitie miere de albine, datorita proprietatilor sale hranitoare, calmante, remineralizante, tonifiante, antioxidante si bactericide, ce improspateaza pielea, curata porii si redau stralucirea parului.

Beneficiile mierii asupra frumusetii sunt cunoscute inca din antichitate, mierea de albine fiind folosita pentru masti faciale, balsam pentru par, masaj si bai. Ritualul de infrumusetare al Cleopatrei, regina Egiptului, care facea baie in lapte si miere, ori cel al Popeei, sotia imparatului Nero, care-si ingrijea si mentinea tenul alb cu un amestec de miere si lapte de magarita, sunt doar cateva exemple in acest sens.

Potrivita oricarui tip de ten, mierea este un inegalabil elixir anti-imbatranire datorita calitatilor antioxidante, tonifiante, calmante si remineralizante. O masca pentru pentru curatarea porilor poate fi obtinuta acasa, din miere si argila, ori miere, un ou, un sfert de cana de faina si o lingurita de glicerina.

Pentru un par matasos si stralucitor adauga miere de albine in balsamul tau de par sau prepara o masca din miere, apa si zeama de lamaie.

Cum se pastreaza mierea

Mierea se pastreaza timp indelungat in conditii optime, precum recipiente de sticla (borcane) inchise ermetic, la temperatura camerei, in locuri ferite de caldura excesiva, lumina si umezeala. In conditii improprii de depozitare, mierea se poate zaharisi (in caz de refrigerare) sau poate fermenta (cand apar bule de aer si degaja un miros neplacut). Daca mierea fermentata trebuie aruncata, nemaiavand ce face cu ea, cea zaharisita poate fi adusa la starea initiala prin punerea borcanului cu miere intr-un vas cu apa calduta si amestecand pana se dizolva cristalele.

Pentru beneficii garantate, aveti grija ca mierea cumparata sa fie naturala si nu artificiala. Daca nu sunteti siguri de calitatea mierii, pentru a o testa procedati in felul urmator: intr-un vas inchis ermetic se pun 2 linguri de miere si 5 de alcool de 90 de grade, se agita energic si se lasa sa se aseze timp de o ora. Daca pe fundul vasului se depune un strat de amidon, inseamna ca mierea e artificiala.

ATENTIE !!!  Copiilor cu varsta sub un an precum si persoanelor alergice la produsele apicole le este interzisa administrarea mierii, iar diabeticii o vor consuma doar sub supravegherea medicului.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web