Biblioteca Vie – concept pentru inspirația tinerilor

DSC_0481Vineri, 25 martie 2016, la pensiunea Vialux s-a organizat o bibliotecă diferită, o BIBLIOTECĂ VIE, în care cărțile au fost înlocuite de specialiști din diferite domenii. Ideea de bază a unei biblioteci vii este de a crea un spațiu fizic decorat ca o bibliotecă plină cu cărți, dar diferite persoane iau locul cărților, în care oamenii vin să discute cu ele, având ocazia de a privi ocupația lor dintr-un alt punct de vedere.
Astfel, în cadrul bibliotecii vii organizată la pensiunea Vialux, au fost invitate peste 15 cărți vii din diferite domenii de activitate, de la om de știință, la jurnalist, critic de artă sau inginer biochimist. Participanții la eveniment au avut ocazia de a discuta cu orice carte vie pe care o preferau, timp de 15 minute, după care își alegeau altă carte. În acest fel, aceștia au avut parte de o experiență unică, au putut vedea ocupațiile cărților dintr-un unghi personal. Cărțile vii le-au vorbit participanților despre motivele pentru care și-au ales ocupația, provocările și experiențele pe care le-au avut lor de-a lungul carierei, dar și despre satisfacțiile și bucuriile pe care le oferă aceasta.
Deși scopul principal al evenimentului a fost informarea și orientarea profesională a participanților la eveniment, cărțile vii au fost un model de inspirație pentru tineri spre a-și urma visele, spre alegerea unei ocupații potrivite lor și un exemplu de succes pe plan profesional.
Evenimentul a făcut parte din proiectul Find Your Way 2, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, Cheie Acțiune 1, implementat de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA Bacău și coordonat de președintele asociației, Victor – Cătălin Toma. Proiectul a urmărit informarea, orientarea și educarea dimensiunii profesionale a tinerilor, iar activitatea centrală a fost un schimb de tineri în cadrul căruia au fost implicați un număr de 50 de participanți din România, Italia, Spania, Portugalia (Insulele Azore), Malta, Turcia, Grecia și Macedonia. Perioada de desfășurare a proiectului a fost 16-28 martie 2016, la pensiunea Vialux, unde cei 50 de tineri au luat participat la activități de orientare în carieră și antreprenoriat.
După desfășurarea evenimentului, a fost organizată o seară interculturală pentru participanții proiectului, în care le-au fost prezentate cultura și tradițiile românești. Aceștia au aflat informații despre istoria, geografia, dar și despre personalitățile reprezentative ale României. De-asemenea, mâncărurile, băuturile și dansurile tradiționale românești au fost un element central al serii.

Autor: Bianca – Cristina BUTACU, voluntar al Asociației pentru Dezvoltare Activă Bacău


Foto: Ionut UNGURU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web