Un zâmbet pentru copii, o mână întinsă naturii!

Mondo Green_9

Despre copiii de la Școala primară Călini am aflat de la studenții de la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău. Aceștia au studiat zona şi au ajuns la concluzia că este defavorizată economic. Părinții copiilor nu dispun de mijloace financiare pentru că nu există oferte de locuri de muncă. Acesta a fost motivul principal care ne-a determinat să ne implicăm. Astfel am inițiat proiectul ” Fii solidar la bucuriile educației ” , care s-a desfășurat în perioada 28 septembrie -6 octombrie 2015 .

În acest proiect ne-au fost parteneri “Sf. Nicolae ” din Bacău şi Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din Bacău. În cadrul proiectului am înființat atelierul – „Noi facem”.
Cu ajutorul sponsorilor am achiziționat trei mașini de cusut şi accesoriile necesare (ață , ace).
Unul dintre obiectivele noastre a fost să învățăm o nouă îndeletnicire ce ne poate fi de folos pe viitor. Pentru a da un sens activităţii noastre ne-am hotărât să îmbinăm utilul cu plăcutul: am reciclat materiale textile pe care mai apoi le-am folosit pentru a le aduce zâmbetul pe buze, fie doar şi pentru câteva momente, copiilor din Călini. Pentru ei,  cei aflați într-o situație financiară precară, am cusut cu mare drag penare şi săculețe. Ne gândeam că ei merg la școală prin ploaie, prin frig şi zăpadă, pentru că vor cu adevărat să cunoască noi orizonturi şi trăiesc cu speranța că vor avea a un viitor mai bun. Ne-au impresionat şi de aceea am vrut să-i ajutăm. Dar am dorit ca aceasta experiență să aibă atât pentru noi cât şi pentru ei o dublă semnificație: spiritul de întrajutorare dar mai ales am vrut să ne convingem că reciclând se pot obține lucruri minunate şi se salvează natura. Pe lângă penarele şi săculețele realizate de noi cu dibăcie,  ne-am gândit să le mai dăruim şi alte lucruri folositoare ţn viața de zi cu zi, toate confecționate din materiale reciclabile : hârtie , carton, plastic, PET-uri, textile.

Elevii si profesorii din toate școlile implicate au recondiționat haine vechi, jucării, cărți, încălțăminte pentru a face o mică bucurie copiilor din satul Călini. În drumul nostru către acești copii am fost impresionați de tristețea care înconjura acele locuri: case părăsite, curți pustii, pământuri nelucrate.  Chiar şi locuințele erau părăginite: geamuri crăpate, pereți din lut, garduri din lemn putrezite.  Abia așteptam sa-i vedem pe cei mici, simțeam nevoia de viață, de o fărâmă de bucurie. Şi într-adevăr chipurile lor s-au luminat de fericire. Le-am arătat lucrurile pregătite şi i-am învățat şi pe ei, în joacă, să confecționeze altele.

Cadrele didactice de acolo, au apreciat la rândul lor obiectele confecționate de noi şi au fost plăcut surprinși că am reușit ca din lucruri vechi să obținem atâtea articole necesare unui elev. Împreună am subliniat necesitatea reciclării pentru o viață mai bună, mai sănătoasă, în mijlocul unei naturi ocrotite cu grijă. Nu doar noi le-am oferit zâmbete şi emoții plăcute ci şi ei la rândul lor ne-au oferit un moment de recunoștință, recitându-ne poezii. A fost o lecție de viață pentru noi toți.  La întoarcere eram hotărâți sa ne continuăm activitățile deoarece, pe de o parte, știam că putem ajuta multe alte sate aflate în aceeași situație şi, pe de altă parte, știam că trebuie să convingem mulți oameni să recicleze obiectele în loc să le arunce. Dovada era vie: prin reciclarea diverselor materiale, prin recondiționarea unor obiecte vechi putem aduce bucurie celor de lângă noi şi putem salva mediul de cantitatea impresionantă de gunoaie care îl sufocă.

 

download litter_mp mq1 YRE_logo

 

 

 


 

Age category: 15-18 years

Name of Author: Grinciuc Victoria, Cioaric Doina

Name ecoteam: MONDO GREEN

Coordinator: Teacher Balint Simona

Communications Technical College “Nicolae Vasilescu-Karpen” High School

Romania, county Bacau, locality Bacau

Dissemination:

https://jurnal.ctcnvk.ro/2016/02/eco-expozitia-natura-moarta/

https://www.facebook.com/colegiulkarpenoficial/posts/511914845654848

http://www.adolescentamedia.ro/?p=18788

https://www.facebook.com/Conteaza-unde-arunci-gunoiul-551413101691036/

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web