CHIMIA DISTRACTIVĂ – CERC METODIC

Chimia-distractiva-10

 

Colegiul Tehnic de Comunicații Nicolae Vasilescu Karpen Bacău a fost, în data de 11 decembrie 2015, gazdă și organizator pentru ședința metodică a laboranților de chimie din județul Bacău. Prezența a fost una numeroasă. Temele prezentate și dezbatute de catre participanti, în prezența d-nei inspector de specialitate – profesor de chimie Laura Pruteanu ș a d-lui director adjunct profesor Gheorghe Ilcoș, au fost de interes și de actualitate pentru laboranții prezenți la întrunire:

  • Eu și chimia – prietenii mediului
  • Experimentul de laborator – liantul dintre teorie și practică
  • Chimia iernii – influența științei asupra vieții

Musafirii au fost întâmpinați cu cadouri surpriză specifice sezonului de iarnă. Corul de elevi (15 prezenți), condus de profesorul de religie, d-na Floarea Bandraburu, a încălzit inimile pribegite de frig a laboranților sosiți din tot județul și municipiul Bacău.

Prezentările temelor propuse spre dezbatere au debutat cu expunerea „Colțului verde” plasat în laboratorul de chimie al Colegiului Tehnic de Comunicații Nicolae Vasilescu-Karpen, ce a fost pregătit minuțios de către elevii de la clasa a IX-a A (Brahnea Alexandra, Zingale Ginevra, Radu Alexandru, Tanase Stefan). Acești elevi ce formează echipa „THE ECOLOGISTS” se implică în activități ecologice și participă la concursul internațional Young reporter for environment și la concursul internațional Litter Less, ambele organizate în România de către Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie din București.

Ei au gândit o bibliotecă în forma literei „C” („C”de la chimie, de la carbon) ce are ca rafturi cărți reciclabile pe care au așezat un balon rotund cu fundul plat, un vas Erlenmeyer, toate confecționate din cărți vechi, un tablou cu natură statică realizat dintr-o cutie de pantofi, vaze și flori origame și structuri moleculare chimice. Au gândit 3 cuiere foarte utile pentru planșe tot din cărți vechi, un scaun confecționat din reviste de publicitate, doi brazi din cartoane reciclabile și un brad din cărți vechi, un ceas din carton realizat dintr-o farfurie de prăjituri reciclată.

Elevii și-au expus obiectele lucrate în laboratorul de chimie pentru a promova o atitudine ecologică și a încuraja alți elevi să aibă un comportament prietenos față de mediu si de a recomanda reciclarea deșeurilor în vederea diminuării amprentei de carbon din atmosferă. Mulțumiri d-ului tehnician Vasile Lupuleasa pentru sprijinul acordat în montarea rafturilor din cărți vechi. Desemenea, mulțumim și elevului Vlad Marcoci din clasa a X-a E care a realizat fotografiile.

Tot acești elevi au confecționat „Floarea chimiei vieții noastre” pe a cărei petale au fost scrise urări de „Bun venit” și urări pentru sărbătorile de iarnă ce se apropie, toate începand cu simbolurile chimice ale elementelor din tabelul lui Mendeleev. Fiecare laborant a extras din această floare câte o petală cu o urare de suflet.

D-na laborant, ing. Daniela Andronic, a prezentat campaniile ecologice desfășurate în anul școlar trecut de către elevii participanți la concursurile internaționale YRE si Litter Less și premiile obținute.

D-na prof de chimie Nela Dumea de la Colegiul Tehnic de Comunicații Nicolae Vasilescu Karpen a pus accent pe necesitatea implicării elevilor în activități ecologice și și-a manifestat disponibilitatea să acorde informații despre cum se pot face proiecte ecologice naționale și europene. A lansat invitația de a se recomanda elevilor să participe la cursurile de Protecția Mediului de la Palatul Copiilor. D-na prof. Nela Dumea a dorit sa mulțumească d-nei laborant, ing. Mihaela Alexandru, de la Colegiul Național „Gh. Vrânceanu” pentru că aceasta a pus la dispoziție, celor interesați, materiale video cu experimente de laborator, ce pot constitui materiale didactice foarte bune de exemplificat elevilor când o școala duce lipsa de substanțe chimice.

A urmat un moment de bucurie oferit de corul compus din 22 de elevi, condus de prof. de muzica, Mugurel Neuman. A fost unul foarte magic caci glasurile curate ale elevilor au incantat si emotionat multe inimi.

In partea a doua a intrunirii, laborantii de chimie au putut urmari 3 experimente propuse de d-na laborant ing. Daniela Andronic, aparent banale, care insa au o mare utilitate si aplicabilitate in domenii importante ale vietii: ind. extractiva a petrolului si a gazelor naturale, medicina, ind. electronica si electrotehnica, metalurgie, ind. alimentara, agricultura, utilizari casnice, etc. Se dovedeste mereu ca experimentul efectuat in timpul orelor de stiinte aplicate este liantul, puntea de legatura dintre teorie si practica.

D-ul dir. adj. Gheorghe Ilcos a propus spre vizionare cateva experimente chimice distractive cu explicatii teoretice de specialitate.

Ultima tema din program a fost abordata intr-un mod practic: musafirii au fost invitati sa deguste alimente care aduc organismului beneficii pe perioada iernii, si nu numai. Natura ofera o bucatarie chimica extrem de bogata in elemente sanatoase, revigorante si hranitoare.

D-na laborant Margareta Tapu de la Colegiul Tehnic „Grigore Cobalcescu” din Moinesti a recomandat reteta fericirii, foarte inspirata, pe care a asezat-o intr-un context al anotimpului si al evenimentelor sezonului de iarna.

D-na laborant ing. Gabriela Casaneanu de la Liceul cu Program Sportiv Bacau, coordonatorul laborantilor din judetul Bacau a propus realizarea unui grup al laborantilor pe reteaua de socializare facebook, pentru a comunica mai usor si a avea un spatiu in care sa fie prezentata activitatea laborantilor din judetul Bacau.

La final d-na inspector de specialitate, prof. Laura Pruteanu, a concluzionat si a punctat ca experimentul in laborator este foarte important si ca elevii invata foarte repede notiunile teoretice atunci cand ele sunt puse in practica.

A fost o sedinta cu multe schimburi de experienta si cu exemple practice utile exemplificarii fenomenelor chimice.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web