NOI FACEM

IMG_6195

Ieri, 18 mai 2015, a avut loc inaugurarea atelierului “NOI FACEM!”, eveniment organizat de către echipa „Croitorii viitorului” ai Colegiului Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen”-Bacău (Acasandrei Ioana – a XI-a E, Bivol Irina – a IX-a D, Boghean Elena Mihaela, Bujor Ana – a X-a C, Doboș Iulian – a-XI-a E, Giurgică Claudia Alexandra – liderul echipei, Grinciuc Victoria – a-X-a E, Lăcătușu Ancuța Florentina – a X-a B, Rotaru Marta – a X-a B, Streleț Martiana – a IX-a F, Țivlea Grigore – a XI-a E, Vișan Larisa Ramona – a X-a D, Vîlcu-Botnaru Mădălina – a X-a B). După urările de bun venit invitaților și participanților, coordonatorul acestui proiect, ing. Daniela Andronic, a vorbit în deschidere despre importanța implicării elevilor în proiecte ce le dezvoltă abilități practice și utile pe tot parcursul vieții, despre datoria cadrelor didactice de a iniția și a crea tinerilor oportunități de dezvoltare personală și profesională, cât și despre rolul adulților în formarea și educarea tinerilor.

Rând pe rând, au fost prezentați audienței și introduși în sală de către coordonator, membrii tineri ai echipei de elevi entuziaști și mulțumiți de ceea ce au realizat de când a început implementarea acestui proiect, din data de 12 aprilie 2015. La apariția fiecăruia dintre ei, elevii și-au prezentat public o parte din munca depusă până în prezent: realizarea planificării activităților, planul bugetului cu modul de cheltuire a banilor învestiți în achiziționarea de mașini de cusut, materiale, ustentile și accesorii necesare desfășurării activității într-un atelier de croitorie, o parte din materialele cumpărate, produsele finale realizate în perioada de inițiere și învățare a modului de utilizare a mașinilor de cusut (un papion, un penar, o față de masă, o perniță de ace, o miniborsetă), materiale de promovare a atelierului – afișul realizat de elevi. Ultima intrare a fost a liderului echipei, Claudia Alexandra Giurgică, care a făcut ”prezența” membrilor echipei, dar și a invitaților. Au răspuns prezent toți cei 13 membri ai echipei ”Croitorii viitorului”, coordonatorul acestora – ing. Daniela Andronic, directorul executiv al Fundației Comunitare Bacău – d-ul Mihai Căprioară, coordonatorul de programe YouthBank Bacău – Giania Öztürk, elevi membri ai echipei YouthBank, director al Grafit Invest – d-na Otilia Lupu, coordonator al Grupului de Cercetași ”Sf. Neculai” – Karpen – pr. Florentin Vorniceu, directorul adjunct al colegiului – prof. Virgil Popa, responsabilul cu difuzarea în media a activității atelierului – prof. Paul Cucu, profesori și elevi ai Colegiului Karpen. Lidera echipei ”Croitorii viitorului” a împărțit tuturor celor 13 membri ai echipei sale, tineri ce fac parte din Grupul de Cercetași ”Sf. Nicolae”-Karpen, eșarfele de cercetași ce au fost purtate pentru a fi prima dată la o activitate. Realizarea eșarfelor bifează unul din obiectivele atinse în planul acestui proiect. Lidera a mulțumit tuturor sponsorilor pentru finanțarea, sprijinul și încrederea acordată pentru implementarea acestui proiect: finanțatorul principal YouthBank, EEA Grants, Fondul ONG, coordonatorului YouthBank – Fundația Comunitară, Finanțatorilor YouthBank – Asociația pentru Relații Comunitare și Groupe Societe Generale-BRD, partenerilor naționali YouthBank – Dedeman, SCC, Cora, Pambac, Barrier, Grafit Invest, co-finanțatorului Asociația ”Karpen 2010” și susținătorilor acestui proiect ”NOI FACEM!” – Colegiul Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen” și Grupul Cercetașii ”Sf. Nicolae” Bacău.
D-ul Mihai Căprioară a încurajat pe tinerii prezenți în sală să se implice în scrierea și implementarea de proiecte căci le va dezvolta spiritul antreprenorial, abilități de comunicare și de management, competențe de lucru în echipă. D-na Gianina Ozturk a declarat că a fost impresionată de organizarea clară a activităților din planul lor de acțiune, că i-a văzut uniți sub același interes și extrem de hotărâți în ceea ce și-au propus, iar d-ra Maria Mădălina Ifrim, membru voluntar al echipei YouthBank, a avut încredere încă de la început în ideile acestor tineri dornici să învețe lucruri practice și utile pentru viitorul lor în aceeași măsură în care doresc să se dedice semenilor. D-ul dir. adj. Virgil Popa s-a arătat surprins că niște tineri au avut o asemenea inițiativă și i-a asigurat de tot sprijinul din partea echipei de management a colegiului. Susținătorul apropiat al acestui proiect, d-ul Forentin Vornicelu – coordonatorul Grupului de Cercetași ”Sf. Neculai” – Karpen, a felicitat pe tinerii inițiatori ai unui proiect și le-a spus că acesta creează oportunitatea de a se pune în slujba semenilor prin ceea ce pot realiza în cadrul atelierului. D-na prof. Andreea Sandu a încurajat pe tineri să ducă la bun sfârșit acest proiect și a pus ”gaj” pe reușita acestuia, întrucât ea a lucrat și îi cunoaște pe majoritatea dintre tinerii inițiatori ai acestui proiect, că sunt copii ce se implică și se dăruiesc cu totul în multe activități extracurriculare și că fac de fiecare dată o treabă extraordinară.
Toti cei invitați au primit ca daruri un mic pachețel ca mică parte din sufletul lor, din abilitățile pe care le-au deprins tinerii in atelier – o batistă personalizată și brodată de către membrii echipei ”Croitorii viitorului” și o felicitare drept mulțumire pentru încrederea acordată și finanțarea acestui proiect.
Panglica inaugurală a Atelierului ”NOI FACEM!” a fost tăiată folosindu-se simbolic două dimensiuni diferite de foarfec – cea mare a fost folosită de către membra voluntar d-ra Mădălina Ifrim de la YouthBank, pentru că YouthBank a contribuit la finanțarea acestui proiect cu două treimi din valoarea acestuia și una mai mică, cât să reprezinte o treime din finanțarea adusă de Asociația ”Karpen 2010” și utilizată de către d-ul dir. adj. Virgil Popa.
Invitații au putut descoperi un mini-atelier de croitorie și confecții bine ordonat în care puteai găsi începând de la planificarea activităților, regulamentul de respectare a normelor de securitate și protecția muncii, inventarul atelierului, inventarele mașinilor de cusut, până la ustensile, accesorii și dispozitive necesare croirii și confecționării materialelor textile, chiar și o parte dintre comenzile ce urmează să le onoreze membrii echipei în cadrul atelierului. Elevii și-au luat treaba în serios și au făcut o mică demonstrație arătând celor prezenți că într-un timp scurt au deprins abilități de coasere la mașină și au îndemnat pe cei prezenți să li se predea prima lecție de cusut la mașină.
D-na Otilia Lupu, director al Grafit Invest, printr-o acțiune spontană la intarea în atelier, a dorit să-și reamintească această îndeletnicire practicată în tinerețea sa, croind chiar ea o bordură pentru o față de masă, alese dintre materialele textile puse la dispoziție în atelier. S-a instalat la o mașină de cusut pentru a o aplica prin coasere și nu s-a ridicat decât după ce a terminat-o de cusut. Din experiența dumneaei, ea a dat câteva sfaturi elevilor și și-a exprimat dorința de a mai reveni în atelier pentru a mai coase.
Tinerii ”croitori” au înțeles că a face ceva pentru ei și pentru semenii lor ține de inițiativă, de dorința de a se implica, de a fi hotărâți în a acționa și a-și uni ideile pentru a face fapte mărețe.
Dacă-ți creezi pentru tine sau pentru propriul grup, cu care te identifici, propriul atelier ”NOI FACEM!” îți poți ”CROI VIITORUL” și propriul destin așa cum vrei să fie și să ai o viață împlinită așa cum îți dorești.
“Proiect finanțat prin programul YouthBank Bacău, coordonat de Fundația Comunitară Bacău în parteneriat cu BRD- Groupe Societe Generale. “

“Programul este implementat în Bacău de către Fundația Comunitară Bacău, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.”

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web