Doru Mareş – Premiul UNITER pentru critică teatrală

DoruMaresUNITERScriitorul, publicistul şi traducătorul Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”, a fost distins cu prestigiosul Premiu UNITER pentru Critică teatrală, pe anul 2014, la cea de-a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, desfăşurată luni, 25 mai, în Sala Mare a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Au mai fost nominalizaţi la aceeaşi secţiune Ion Parhon şi Claudiu Groza. Juriul de nominalizări a fost alcătuit anul acesta din criticii de teatru Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu iar juriul care a desemnat câştigătorii a fost format din scenografa Ştefania Cenean, criticul literar Dan C. Mihăilescu, actriţa Valeria Seciu, criticul de teatru Oana Stoica şi regizorul Alexa Visarion.
Doru Mareş scrie cronică de teatru de 24 de ani, pentru presa cotidiană sau de specialitate. Este implicat de tot atâţia ani în desfăşurarea vieţii teatrale româneşti, ca organizator şi membru al juriului la prestigioase festivaluri.

Din anul 1994 este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Secţia Română şi din anul 1995, membru UNITER. În 2000 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Eu nu scriu critică de teatru, scriu texte de spectator. Sunt spectator profesionist, scriitor – spectator dar sunt asimilat cu criticul de teatru deşi eu nu consider că fac aşa ceva. Idealul meu ar fi să scriu în timp real un text care s-ar numi «poem», un text sugerat de spectacol, aşa cum într-o iubire scrii când suferi sau când eşti fericit, şi să ajung să fac o carte de poezie, care ar fi percepută ca o carte de poezie, dar care să fie despre spectacole de teatru.

Uman, un Premiu UNITER îţi aduce o bucurie, în fond, reversul e «orice şut în fund e un pas înainte», dar există riscul să ţi se rupă noada, deci e mai bine să primeşti un zâmbet pentru a face un pas înainte şi premiul acesta are valoare de zîmbet. Dacă zâmbetul care mi se adresează mie îi poate ajuta şi pe colegii cu care lucrez, atunci li-l dăruiesc cu acelaşi scop”. a declarat Doru Mareș.

Au fost alături de Doru Mareş, la Gala Premiilor UNITER, Anca Sigartău, managerul Teatrului Municipal „Bacovia”, invitată de onoare a evenimentului, colegi, prieteni şi colaboratori ai teatrului băcăuan.

Disticţia primită de criticul de teatru Doru Mareş este primul Premiu UNITER pentru Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacău.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web