În urma unei discuţii între jurnalişti băcăuani şi oamenii de bază ai Teatrului „Bacovia”,am reuşit să aflăm impresiile Ancăi Sigartău şi nu numai ,legate de zilele porţilor deschise dar şi despre planurile de viitor ale teatrului . Aceasta a desclarat următoarele : „Nu m-am aşteptat la o asemenea reacţie a publicului şi apelând la acel mic chestionar ni s-a confirmat faptul că publicul preferă spectacolele de calitate”.
Tot în cadrul acestei întrevederi cu directorul Anca Sigartău dar şi cu oamenii de vază ai teatrului, am putut cunoaşte, viitorii regizori dispuşi să lucreze cu actorii actuali dar şi cu cei care vor veni . La capitolul regizori avem trei nume cunoscute : Adi Tamaş, Şerban Puiu dar şi Andrei Munteanu, fiecare dintre ei cu un istoric foarte bine pus la punct . Primul care a luat cuvântul a fost Adi Tamaş, un cunoscut regizor din Piatra-Neamţ, care a spus următoarele: „Am urmărit toate spectacolele şi am rămas plăcut surprins. Am observat o trupă bine închegată cu o energie foarte bună şi cred că se poate lucra foarte bine cu ea”. De asemeni acesta a mai declarat ce l-a impresionat cel mai mult : „M-au impresionat două lucruri : publicul care a avut răbdare şi generozitatea de a urmării piesele cu atenţie dar şi serviciul tehnic , pentru că degeaba ai actorii foarte buni dacă nu te ajută partea tehnică . Dacă nu ai, oamenii care să stăpânescă partea tehnică a teatrului,a piesei nu poţi reuşi .”
Regizorul Şerban Puiu a subliniat importanţa întregului şi creearea evenimentului, spunând următoarele: „Nu contează doar regizorul şi actorul ,este importantă creea evenimentului în sine.” De asemenea a spus că : „Trebuie să crede-ţi că teatrul poate ajuta comunitatea”. Acest argument a fost întărit de Adi Tamaş prin următoarele cuvinte : „Prin scurtul chestoinar destinat publicului s-a realizat un minibarometru al teatrului care ajută într-o mare măsură viitorul teatrului prin educarea publicului şi implicit a comunităţii din care facem parte.
Regizorul Andrei Munteanu a vorbit despre proiectul Teatrul de repertoriu şcolar , spunând că : „Am fost invitat pentru Teatrul de repertoriu şcolar şi sper să ajut la deschiderea apetitului spre cultură .”
Directorul actual , Anca Sigartau a vorbit şi despre aşteptările iniţiale de la trupa de teatru ,declarând următoarele : „Am venit să construiesc o trupă ,dar am fost contrazisă ,trupa există deja .” Aceasta a mai vorbit şi de stagiunea de musicaluri care se v-a ţine la Teatrul de Vară ,dar şi despre perioada 10 Mai -10 Iunie , în care biletele vor fi la jumătate de preţ . Anca Sigartău nu a ezitat să vorbească şi de problemele teatrului spunând : „Avem o problemă tehnică ,nu putem acoperi distribuţia şi avem două soluţii : angajare de personal sau metoda colaborării , pe ultima o vom pune în practică .De asemenea, nu avem nume ,la nivel naţional şi eu vreau ca actorii mei să fie vizibili ,să fie cunoscuţi.”
În încheiere Anca Sigartău , a mai spus că sprijină Colegiul Naţional de Arte „George Apostu” în deschiderea unei clase de actorie în cadrul liceului . Noi ţinem pumnii strânşi Teatrului „Bacovia” şi sperăm la o vizibilitate mai accentuată de acum încolo , pentru că are nişte proiecte care bine puse la punct pot aduce plus valoare teatrului dar şi comunităţii noastre .
Reporter: Ioana BOUR
Foto: Ionuț UNGURU
