Acționând devenim responsabili față de mediul înconjurător

DSC_8488

Echipa ECO-TEAM PROJECT, formată din elevii Antoche Emanuel Cosmin, Antoche Robert și Ailincăi Iulian de la clasa a IX-a I de la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău și îndrumați de d-na ing. Andronic Daniela, s-a implicat în proiecte ecologice a campaniei ”Litter Less” inițiate de FEE (Foundation for Environmental Education) și CCDG (Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie) în cadrul concursului YRE (Young Reporters for Environment). Aceștia au organizat și desfășurat activitatea creativ-ecologică ”RECICLÂND DEVENIM MAI RESPONSABILI FAȚĂ DE MEDIUL ÎNCONJURĂTOR” prin care au dorit să arate că ambalajele de carton, înainte de reciclare, se pot reutiliza într-un scop educativ și foarte creativ. Tinerii noștri, reporteri pentru mediu, ai echipei ECO-TEAM PROJECT au cooptat în acțiunea lor pe micuții preșcolari de la Grădinița Bambi a Colegiului Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău.

D-na ing. Andronic Daniela, a făcut la începutul activității o introducere în tema reciclării cartonului, a explicat participanților de ce e important pentru noi, pentru planeta Pământ, cât și pentru viețuitoarele acestuia să reciclăm cartonul și să prelungim perioada lui de folosire înainte de aruncare.

Activitatea a fost structurată pe cinci ateliere de lucru: 1. ”Micii meșteșugari” în care se puteau confecționa felicitări supradimensionate din cartoane provenite de la cutii mari în format A3 și A4; 2. ”Pictori celebri” – un atelier în care se putea realiza portretul unei ființe dragi (mama/bunica/educatoarea/sora/mătușa) pe cartoane special tăiate cu rame și cu două fețe rotabile în jurul unui ax vertical; 3. ”Inginerii naturii” – un atelier de completare, de reînviere a imaginii unui copac golaș fără frunze, fără flori, fără fructe pe o suprafață de carton foarte mare cu dimeniuni de cca. 70 cm / 100 cm; 4. ”Protectorii Pământului” – un atelier de desenat sau de realizat un colaj pe tema ”O primavera curată”  în care copiii au avut la dispoziție cartoane mari de 100 cm / 120 cm; 5. ”Micii artiști plastici” – un atelier de confecționat mărțișoare supradimenionate până la dimensiunile formatului A4.

Adolescenții implicati în activitate au îndrumat pe micuții inspirați să realizeze diverse lucrări din materiale reciclabile: carton, folie de ambalat flori, folie de aluminiu, deșeuri textile, hârtie, flori artificiale, saci menajeri, mărgele, nasturi, etc.

Preșcolarii au fost foarte încântați de metodele de lucru, de locația de desfășurare – alta decât sala lor de clasă, de mentorii lor – altii decât doamnele educatoare.

Activitatea desfășurată în cantina colegiului a avut un feedback bun, constatat din interviurile luate de elevii Antoche Emanuel Cosmin, Antoche Robert și Ailincăi Iulian preșcolarilor, adolescenților, cât și doamnelor educatoare. ”A fost o activitate foarte practică, utilă, educativă și plăcută, căci micuții au lucrat cu mare entuziasm și cu mult drag. Unii dintre ei au dorit chiar să schimbe atelierul unde au lucrat la începutul activității, fiind atrași și de altele”, a declarant d-na educatoare Baban Cristina reporterului Antoche Emanuel. Micuța Sânziana, de 5 ani, a înțeles în urma participării ei la această activitate că e ”important să nu tăiem copacii ca să nu murim”. D-na educatoare Rotaru Luiza Cristina și-a arătat entuziasmul și a menționat că ”am dori să repetăm această experiență și în natură, așa cum a fost stabilit initial, însă vremea a fost total neprielnică. Preșcolarii au fost foarte încântați de ceea ce au făcut aici.”

Totul s-a desfășurat ca schimb de experiență între generații și ca exemplu de bună practică foarte educativ și instructiv, ce poate forma obișnuința de a recicla, de a dezvolta spiritul civic și ecologic, de a deprinde un stil de viață în concordanță cu mediul înconjurător și în același timp încurajează creativitatea și exprimarea artistică a tinerilor, a copiilor de orice vârstă.

 

Autor, ing. Andronic Daniela

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web