Elevi de la Karpen în capcana creativităţii de Halloween

333333333IMG_8844

Educația Eco încearcă să pătrundă în stilul de viață a tinerilor și prin altfel de manifestări, una foarte creativă, care stârneşte și provoacă imaginația acestora spre realizarea de costumaţii confecționate din materiale reciclabile. E cu atat mai greu pentru unii care nu pot concepe cum poți să realizezi ceva, de spectacol, din deşeuri, utilizând  lucruri pe care unii dintre noi le-ar arunca la coş. Însă tinerii noştri reuşesc să conceapă şi să realizeze articole de vestimentaţie şi accesorii din materiale reciclabile. Acest lucru dovedeşte că educaţia primită de la dascălii lor, coraborată cu educaţia din familie, se răsfrînge asupra atitudinii lor vis-a-vis de viaţa cotidiană petrecută într-un mediu de o anumită calitate, pe care şi-l doresc să fie cât mai curat. Astfel că, elevii de la Colegiul Tehnic de Comunicaţii “Nicolae Vasilescu-Karpen” – Bacău se implică în multe activităţi din domeniul ecologic.

La concursul interjudeţean înscris în CAERI 2014, la poziția 215, nr. 1678 din 28 octombrie 2014 – “Parada costumelor de Halloween” – ediția a VI-a, din data de 31 octombrie 2014, organizat de “Cercul  de artă textilă” la Palatul Copiilor din Bacău, și coordonat de d-na prof. Emma Grecia, elevii noştri s-au înscris la ambele secţiuni: costume şi măşti, lucrate din materiale reciclabile. La fel ca și alți 300 de copii din clasele I-XII de la școli, licee, cluburi și palate ale copiilor din Bacău, Neamț, Harghita, Mureș, Bihor, Sibiu, Vâlcea, Prahova și Giurgiu ei au răspuns tematicii concursului și și-au confecționat, ingenios și creativ, costume din saci menajeri, ambalaje de flori, materiale textile, hârtie (șervețele, ziare), ori măști foarte haioase, ori hidoase inspirate din personajele unei lumi imaginare, tipic halloween-ului.

Pentru costumul “Piratul spiritelor” confecționat din saci menajeri cu accesorii din materiale textile, metal, piele ecologică, hârtie, PET-uri, de către echipa formată din elevele Herciu Carina și Sociu Georgiana din clasa a IX-a F, coordonate de ing. Andronic Daniela, au primit premiul I, la categoria de vârstă 14-19 ani, din partea juriului constituit din prof. dr. Adriana Busuioc, director al Palatului Copiilor Bacău, prof. Monica Bortoş, coordonator al Cercului de Electrotehnică, prof. Camelia Râncu, inspector pentru Educaţie permanentă şi mentorat, Elena Busuioc, elevă în clasa a V-a și Maria Ursu, elevă în clasa a V-a.

La aceeași categorie de vârstă, echipa constituită din Vișan Larisa, Agavriloae Diana, ambele din clasa a X-a D și Bardașu Adina din clasa a XI-a D, și coordonate de ing. Andronic Daniela au obținut premiul II pentru costumul “Xena, războinica” confecționat din material textil ca suport de fixare a unor fâșii de jaluzele verticale, fermoare, accesorizat cu o curea sintetică, inserții metalice, carton, folie de aluminiu.

La subsecțiunea “materiale plastice”, elevele gemene, Vorotic Ana-Maria și Vorotic Oana din clasa a X-a B, coordonate de prof. Turcu Mihaela, au obținut locul II și respectiv III cu costumele “Văduvele negre” confecționate din saci menajeri, accesorizate cu mănuși cu unghii din PET-uri lăcuite cu negru, dovleci, saci plasă din rafie.

Pe fundalul scenei Sălii de teatru de la Palatal Copiilor, unde s-a desfășurat parada costumelor de Halloween, au fost expuse toate măștile ce au intrat în concurs. La această secțiune juriul a acordat mențiune elevului Gavrilă Alexandru Cosmin din clasa a X-a B, cu masca “Dovleacul groazei” pe care l-a realizat dintr-un bidon de plastic pictat, iar masca “Hidoasa”, realizată din hârtie, carton, șervețele umede de elevele Vișan Larisa, Agavriloae Diana din clasa a X-a D și coordonate de ing. Andronic Daniela a primit diplomă de participare.

Seara a fost condimentată cu un spectacol de muzică și dans, program pregătit de către elevi de la Cercul de Muzică ușoară și Canto și  Cercul de Dans Modern, coordonate de prof. Claudiu Filip, respectiv prof. Petrică Radu, iar intrarea în scenă a elevilor participanți s-a făcut cu concursul unei mascote – un bostan uriaș din burete, simbolul specific Halloween-ului și o mascotă surpriză – o prințesă foarte delicată.

Toți participanții au fost răsplătiți cu aplauze și au primit aprecierea tuturor celor prezenți în sala de teatru pentru că prestația concurenților și a animatorilor a atins așteptările organizatorilor.

După o asemenea seară reușită, în care veselia a fost pe scenă, elevii sunt invitați și pe viitor să participe la astfel de concursuri ecologice pentru a atrage atenția asupra marilor cantități de gunoaie pe care le producem ca și consumatori. Exact cum spunea și coordonatoarea activității, d-na Emma Grecia: „De ce materiale reciclabile? Pentru ca vrem sa fim eco.” Aceasta este motivația participării unui număr atât de mare de elevi la activități pe tematici ce pot schimba mentalități și atitudini, folosind desigur multă creativitate, ce proiectează o idee bună cu puțini bani.

Lasă ideea să prindă viață, iar viața protejeaz-o prin acțiunile tale ecologice.

 

Articol publicat de: Ing. Daniela Andronic

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web