Tineri reporteri pentru mediu din Colegiul Karpen în misiune internaţională

10669148_955057904511813_879717935645375884_oÎn perioada 25-29 septembrie 2014, s-a desfăşurat în Cipru, la Nicosia, în a treia ediţie a campaniei “Litter Less” (2013-2014), un workshop internaţional sponsorizat de Wrigley Company Foundation, la care au participat elevi, cu vârste cuprinse între 14 şi 21 ani, din România, Portugalia, NouaZeelandă, Maltă, Muntenegru, Franţa.

Centrul Carpato-Danubian de geoecologie (CCDG)-România a trimis în misiune internaţională o echipă de 9 elevi români, câştigătorii naţionali la concursul “Litter Less” din Campania “Tineri reporter pentru mediul înconjurător”numiţi în luna 2014.

Printrea ceştia s-a aflat şi eleva Solomon Mihaela (17 ani) de la Colegiul Tehnic de Comunicaţii “Nicolae Vasilescu-Karpen” din Bacău, coordonată de d-na ing. Andronic Daniela, elevă ce a fost desemnată de comisia internaţională ca fiind câştigătoare a premiului 1 internaţional pentru investigaţia cu titlul “Recycled Oil Keeps Everthing Clean”, la secíunea articole, 15-18 ani.

Organizatorii din Cipru au oferit participanţilor un program diversificat ce i-a ajutat pe elevi să înţeleagă influenţa negativă a deşeurilor asupra mediului înconjurător la nivel global.10694302_958626324154971_6589371486066842337_o

În cadrul unei conferinţe de predare a unor informaţii teoretice, elevii au putut învăţa de la specialişti şi profesionişti cum să scrie un articol mai bun, cum se realizează un film de succes, cum să folosească aparatul de fotografiat pentru a face o poză reuşită. Invitaţii speciali ai acestei sesiuni au fost reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii din Cipru, precum şi din partea comunităţilor Green Dot şi Marliscounde, ce le-a prezentat participanţilor problemele de mediu cu care se confruntă ciprioţii, dar mai ales soluţiile aduse spre ameliorarea, ori oprimarea acestora.

Toate noţiunile noi au fost folosite de elevi în materialele practice pe care le-au realizat în cadrul atelierului de lucru, pe baza observaţiilorşiinvestigaţiilor de mediu din zona Nicosia şi împrejurimi.

Au vizitat plaje deţinătoare de Steagul Albastru(Blue Flag), steag obţinutca recunoaştere internaţională şi ca simbol al protecţiei mediului şi a siguranţei la cel mai înalt standard, dar au strabatut şi alte plaje care încă mai păstrau urme ale trecerii turiştilor şi unde participanţii la sesiunea de lucru din acest an au ecologizat zona. Au văzut la un centru de reciclare că deşeurile pot fi ambalate şi date spre export ţărilor care le reprelucrează spre a le reintroduce în uz cu o altă utilizare. Au fost încântaţi să vadă unul din satele vechi, cu clădiri care prin utilizarea lor protejau mediul înconjurător.

Materialele rezultate după o muncă susţinută au fost prezentate la încheierea perioadei de whorkshop-uri, dovedind astfel că elevii au făcut progrese în realizarea de articole, fotografii, ori video.Organizaţi în grupuri mixte, echipe de copii de naţionalităţi diferite, au realizat împreună o investigaţie de mediu privind problema deşeurilor la nivel global şi au reuşit să comunice şi să transmită, prin lucrările lor, mesaje de atenţionare către oameni de a se strădui să păstreze mediul mai curat şi de a limita cantitatea de deşeuri deversată în natură, ce ar influenţa negativ şi uneori iremediabil şi sănătatea noastră.

Un articol de: Ing. Daniela Andronic

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web