Amintiri din copilarie (Childhood memories)

IMG_1705

Intr-un cadru mai mult familiar adolescentilor, dar imaterial puterii amintirilor seniorilor, activitatea desfasurata intr-unul din laboratoarele moderne, cu calculatoare ale scolii, a trecut dincolo de material si a transpus/a transferat mintea tuturor participantilor in minunata perioada a copilariei, fiecare dintre cei prezenti retraind fragmente frumoase, iar altele mai dramatice din propria copilarie.

Spatiul a fost amenajat de catre elevi cu propriile jucarii, fotografii alb-negru vechi, un panou cu desene realizate de ei insisi. Pana la aparitia seniorilor, pritenilor nostri dragi si vechi, de acum chiar mentori pentru unii dintre adolescenti, ei au “incalzit” atmosfera cu jocuri ale varstei lor.

Primirea seniorilor a fost una nespus de calduroasa si mult dorita de ambele categorii de varsta… s-a simtit dorinta reciproca de revedere.

Asezati la “masa rotunda” a amintirilor si nerabdatori sa rememoreze si sa scoata din desaga plina valori de viata reala, seniorii au debordat de amintiri… si amuzante, si tragice, si nostalgice, dar pline de invatatura pentru tanara generatie. Au trait prin povestire o realitate atemporala, s-au reintors mental in familiile lor pe cand erau ei mici copii, s-au bucurat virtual de adolescenta lor, de anii tineretii, de scoala, prima dragoste, fratii, surorile, parintii care nu mai sunt, poznele si riscurile la care se supuneau de buna voie, casatoria, primul copil, razboiul, serviciul militar, profesia, regimul comunist, colegii, batranetea… amarul si dulcele gust al vietii unor romani trecuti prin framantari si griji, dar care ar face orice sa mai intoarca odata roata si s-o ia de la capat.  Prin ochii omului matur si intelept, coraborate cu echilibrul varstei inaintate ei au descris evenimente si intamplari cu sensuri asemanatoare cu cele ale tinerilor din ziua de astazi, doar traite intr-o alta conjunctura… de fapt toate povestirile seniorilor si ale adolescentilor aveau elemente comune, doar ca alti “actori”. Copiii sunt aceeasi in orice timp, in orice conjunctura, au aceleasi trairi si ganduri, sperante si vise.

Adolescentii au depanat si ei amintirile proprii din aceste timpuri cu mari si continui schimbari pe toate planurile – educational, social, politic, economic, demografic, industrial, ecologic, etc – dar entuziasti si increzatori in propriul viitor, caracteristica perena specifica varstei. Cu totii au contemplat si au reusit cu bucurie in suflet sa se intoarca in timp, fara ca peste praful acestui trecut sa se astearna lirismul.

Si ca sa fie perfect recognoscibila atmosfera copilariei seniorii au provocat adolescentii sa joace impreuna unele jocuri ale copilariei… ţintarul facut pe spatele unui tablou cusut manual din copilaria doamnei Rita, „Popa prostul”, carti, etc.

A fost o intalnire memorabilia de “ramă”, pentru ambele categorii de varsta, caci si-au impletit amintirile intr-un colaj frumos, cu file aurii, intr-un jurnal de viata, sincer si evocator, a carui valoare va creste odata cu trecerea anilor.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web