Ziua Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor

ziua_internationala_a_cartii223 aprilie este ziua de naştere a multor oameni care au slujit peniţa cum ar fi: Maurice Druon, K. LAxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejia Vallejo.

De asemenea, 23 aprilie 1616 marchează moartea a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, respectiv Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. Consiliul General al UNESCO a hotărât, în 1995, decretarea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor la 23 aprilie, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori.

Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura. Din anul 1998, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie, “Ziua Naţională a Bibliotecarului din România”.
Este doar o coincidenţă că tot în 23 aprilie biserica creştină îl sărbătoreşte pe Sfântul Gheorghe, patronul spiritual şi protectorul armatei, dar şi sfântul biruinţei.

 

Sursa: www.bjbc.ro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web