Dragobetele, sarbatoarea iubirii la romani

dragobete (1)Dragobete era fiul Babei Dochia (căreia i se zicea aşa nu fiindcă era în vârstă, ci fiindcă era ştiută din bătrâni – ca fiica regelui Decebal de care s-a îndrăgostit cuceritorul Daciei, împăratul roman Traian).

Chipeşul Dragobete, un neastâmpărat şi un năvalnic, era un peţitor şi un naş al animalelor – iar Românii l-au considerat protectorul iubirii celor care se întâlnesc de ziua lui – când omul participă la bucuria naturii, pregătindu-se de venirea primăverii, la început de an agricol / odată cu ieşirea ursului din bârlog.

Cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, fiindcă Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute flori de primăvară – mai ales ghiocei – prin păduri şi lunci. Sărbătoarea de Dragobete era un prilej pentru comunitate de a afla şi ce cununii se pregăteau peste an.

Traditii si superstitii de Dragobete

Conform traditiei, fetele strang zapada si o topesc. Cu apa rezultata isi spala fata si parul. Astfel, fetele se mentin frumoase tot anul si baietii le curteaza imediat.

In unele zone din tara, o superstitie spune ca indragostitii trebuie neaparat sa se sarute in ziua de Dragobete ca sa ramana impreuna cat mai mult timp. Aceasta fiind o logodna neoficiala prin care indragostitii isi jura iubire vesnica.

In mediul rural, erau organizate diverse petreceri si baluri, pentru ca fetele si baietii sa se intalneasca si sa petreaca impreuna. Acestea erau anuntate de catre tineri care strigau pe ulite “Dragobetele saruta fetele”.

Femeile trebuie sa faca ordine si curatenie in casa, pentru a avea un an imbelsugat si a fi iubite de soti. La tara, gospodarii se feresc sa lucreze pamantul sau sa faca treaba prin curte, de teama ca Dragobetele sa nu-i pedepseasca pentru ca munceau, in loc sa petreaca.

Tot de Dragobete se organiza si “zburatoritul”, unde baietii alearga dupa fete, sa le prinda si sa le sarute. Odata ce se sarutau, se considera ca incepea relatia lor de dragoste.

Tot in aceasta zi, gospodinele trebuiau sa semene busuioc in rasadnite, apoi sa aiba grija de rasaduri pana de Sfantul Gheorghe, cand il plantau afara, in gradina. Busuiocul semanat de Dragobete ar avea puteri magi.

De Dragobete, nimeni nu plange si nimeni nu e trist. Tinerii trebuie sa petreaca si sa fie veseli in aceasta zi, pentru ca tot anul sa le mearga bine.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web