Solidaritatea schimba omenirea

 crr

            Proiectul multilateral Comenius, parteneriate şcolare – “The  fairytale of the european g(old)en future – ajuns în al-II-lea an de derulare, îşi continua activităţile desfăşurate ca un schimb de experienţă între tinerii noştri, ai Colegiului Tehnic de Comunicaţii “Nicolae Vasilescu-Karpen” – Bacău şi seniorii de la Club 60+.

                Astăzi, miercuri – 20 noiembrie 2013 – tinerii şi seniorii au participat, în incinta liceului, la  o sesiune de informare, instruire şi practicare a unor manevre de prim ajutor şi solidaritate socială susţinută de 2 voluntari entuziasţi de la Crucea Roşie.

                Sub auspiciul activităţii de astăzi- “Solidaritatea schimbă omenirea” – ambele categorii de vârstă, adolescenţii şi seniorii, şi-au însuşit câteva dintre procedurile de bază pentru acordarea prim ajutorului,foarte utile oricărei vârste şi  în orice împrejurare şi şi-au manifestat interesul pentru aflarea mai multor informaţii despre situaţii diverse de urgenţă. În acelaşi timp şi-au spulberat şi lămurit chiar neveridicitatea unor mituri precum: “statul la orizontală şi ridicarea mâinii opuse nării care sângerează pentru oprirea sângerării, ori „prinderea limbii victimei pentru ca aceasta să nu şi-o închită”, “aplicarea de lovituri puternice după ceafă pentru ca victima să elimine resturile alimentare cu care s-a înecat, etc.

                Pentru câteva ore, elevii, profesorii şi seniorii, au purtat în piept, cu mândrie, ca adevăraţi salvatori, insigna de Cruce Roşie şi şi-au asumat răspunderea pentru salvarea “falselor victime” (manechinul şi colegii lor) în situaţii de urgenţă şi au realizat necesitatea persoanelor vârstnice,neajutorate şi vulnerabile, de a comunica, de a fi ajutate şi asistate social. De asemenea, au mai învăţat că la fel de important pentru salvator este şi luarea de măsuri necesare propriei protecţii, dar mai ales venirea în sprijinul semenilor.

               Prin astfel de acţiuni umanitare se dezvoltă şi se schimbă, se maturizează şi se modelează mentalitatea tânărului din societatea de astăzi de a proteja demnitatea umană şi respectul pentru diversitate şi în acelaşi timp capacitatea lui de a aduce schimbări pozitive într-o lume aflată într-o permanentă mişcare.

                Ca o concluzie a activităţii şi cel mai important mesaj transmis este că nu e suficientă doar dorinţa de a interveni şi a empatiza cu victima ci a acţiona solidar pentru binele semenului nostru într-un mod corect pentru a-i reda victimei starea vitală, ameliorarea suferinţelor şi a preveni complicarea situaţiei ei. Doar aşa acţiunile noastre vor fi conduse de valori umanitare precum egalitatea, non-violenţa, neutralitatea promovând o cultură a întrajutorării, a solidarităţii şi a unei societăţi în care omul este pe primul plan.

Reporter: Diana FRACASE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web