Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, astazi 20 martie avem parte de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.
Dupa cum stim cu totii, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .
Începând de la aceasta dată (20 martie), durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.
Sursa: www.astro-urseanu.ro
