Saptamana PASII FPI – Sinaia 2013

DSC_0011Peste 100 de profesori și inspectori din 20 de județe din țară s-au întâlnit la Sinaia pentru a participa la Sesiunea de formare la nivel național. Aceasta face parte din proiectul strategic Parteneriate active școală-întreprindere pentru îmbunătățirea formării profesionale inițiale – PAȘII FPI.

Dezbaterile au fost coordonate de directorul adjunct al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Zoica Vladuț, și de managerul proiectului, Angela Popescu.

Ca invitați din partea Ministerului Educației Naționale au fost secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Stelian Fedorca, și consilierul Bogdan Trandafir, precum și numeroși oameni de afaceri care susțin învățământul dual.
La nivelul Europei, s-au studiat acele modele care au avut succes:

,,S-au urmărit diverse modele de succes implementate la nivel european. Unul dintre aceste modele este cel al învățământului dual dezvoltat în Germania și care își găsește cumva loc și în România. Practic, acest învățământ dual se bazează pe funcționarea parteneriatului dintre școală și întreprindere”, a adăugat managerul proiectului, Angela Popescu.

Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Stelian Fedorca, a declarat că învățământul profesional și tehnic este inima economiei românești, care din păcate este resuscitată din când în când. Obiectivul principal pentru care a venit in educație este învățământul profesional și tehnic, de aceea mărturisește:

,,Am venit să îl promovez, să îl sprijin legislativ, să îi fac lobby pe la celelalte ministere, astfel încât, peste câțiva ani, sper și din anul acesta, selecția pentru elevii care vor învăța în cadrul învățământului profesional și tehnic să fie o selecție pozitivă. Adică cei mai buni, o parte dintre cei mai buni să vină în învățământul profesional și tehnic și apoi, ce mai rămâne, să meargă către liceele teoretice. Intenționez ca înscrierea la școala profesională și selecția să fie făcute înainte de repartiția în licee.”

Lucrările sesiunii au avut ca principal obiectiv realizarea la nivelul întregii țări a Săptămânii PAȘII FPI, care coincide cu săptămâna Să știi mai multe, să fii mai bun!, din învățământul preuniversitar. Școlile implicate în proiect vor trebui să realizeze parteneriate școală – întreprindere, astfel încât fiecare să se adapteze celuilalt. Pe zona Bacău, Vrancea și Buzău, școala-pilot ce se va ocupa de implementarea acestui proiect este Colegiul Tehnic de Comunicatii ,,Nicolae Vasilescu-Karpen” Bacău, reprezentat de directorii prof. Remus Cazacu si prof. Virgil Popa și de profesorii Marina Dumitrescu și Florin Iordache.

FPI

interviu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes
FIB
Certificat Web