Cel putin o data vi sa intamplat ca din neatentie sa va patati sau sa va murdariti una din hainele preferate.Ceara,pasta de pix,guma si multe altele fac ca haina dumneavoastra sa arate asa cum nu v-ati dorit niciodata.Multi le considera iesite din comun,iar altii fac bani din acest lucru.Din acest motiv mai jos va punem la dispozitie tehnici care mai de care mai ciudate dar care au efect garantat.
Sânge
Spălaţi petele de sânge imediat cu apă rece. Frecaţi temeinic petele de sânge mai persistente sau mai vechi cu apă cu săpun şi înmuiaţi în apă cu sare.
Cola
Spălaţi petele proaspete ca de obicei. În cazul petelor mai vechi de cola, dizolvaţi puţin detergent delicat în apă minerală şi pre-trataţi astfel pata.
Curry
Spălaţi cu apă călduţă şi frecaţi pata cu spirt, alcool etilic sau apă de colonie. Materialele sensibile se vor tampona. După aceea, spălaţi normal
Petele de deodorant
Înmuiaţi petele într-o soluţie diluată de oţet timp de mai multe ore. Mirosul de oţet se îndepărtează din nou prin spălarea finală
Ou
Petele de albuş şi de gălbenuş trebuie spălate imediat cu apă rece. Nu utilizaţi în niciun caz apă caldă.
Îngheţată
Tamponaţi pata cu spirt şi în final spălaţi cu apă călduţă.
Grăsime şi ulei
Înainte de spălare, trataţi cu săpun de scos pete sau cu detergent de vase. Frecaţi petele persistente cu alcool sau cu alcool etilic.
Suc de fructe
Udaţi pata cu apă minerală şi spălaţi-o imediat cu apă călduţă. În cazul petelor mai vechi, utilizaţi săpun de scos pete sau săpun de casă. Expuneţi la soare pentru albire.
Petele de iarbă
Este suficientă eventual frecarea sub apă fierbinte şi, în final, spălarea cu detergent pe bază de săpun. Dacă pata este foarte persistentă, atunci poate fi pre-tratată cu săpun de scos pete sau cu suc de lămâie. Înainte de spălare, pulverizaţi spray pentru pete şi adăugaţi pudrei de spălat sare pentru pete.
Miere
Îndepărtaţi prin spălare cu apă călduţă şi în final spălaţi în apă cu săpun.
Cafea
Spălaţi petele cu apă fierbinte şi clătiţi apoi cu apă rece.
Gumă de mestecat
Ţineţi articolul vestimentar în frigider până când se întăreşte guma de mestecat. Apoi rupeţi guma cu ajutorul unei lame. Se pot pune bucăţi de gheaţă pe pată.
Ceară
Ţineţi peste material o coală de sugativă sau alt tip de hârtie absorbantă şi călcaţi cu fierul de călcat. Urmele de ceară se tratează cu spirt.
Sos de roşii
Înmuiaţi pata cu o soluţie de săpun caldă sau aplicaţi pe aceasta detergent lichid înainte de spălare.
Pix
Adăugaţi pe pată suc de lămâie sau alcool de la farmacie (80 – 90 %). Sucul de lămâie sau alcoolul se îmbibă cel mai bine în ţesătură dacă se freacă cu o lavetă. Între timp, absorbiţi substanţa dizolvată cu un şerveţel de hârtie (de ex. rolă de bucătărie).
Ruj
Frecaţi petele cu o cârpă sau o bucată de vată înmuiată în alcool. În cazul articolelor albe se poate folosi şi sare de pete sau decolorant.
Rugină
Trataţi pata cu suc de lămâie şi sare. Apoi lăsaţi pata la soare timp de câteva ore şi spălaţi.
Vin roşu
Trataţi pata imediat cu sare (la mătase şi catifea se poate folosi făină din cartofi) şi înainte de spălare adăugaţi suc de lămâie pe pată. Petele dificile se tratează cu spirt înainte de spălare, sau se înmoaie peste noapte în zer.
Ciocolată
Înmuiaţi piesa vestimentară în lapte şi, în final, spălaţi în soluţie caldă de săpun.
Spanac
Frecaţi pata de spanac cu una sau mai multe felii de cartof şi, în final, spălaţi bine.
Ceai
Spălaţi pata cu apă călduţă. Petele dificile se tratează cu săpun de pete.
Cerneală
Acoperiţi petele proaspete de cerneală cu sare pe întreaga suprafaţă, după acţionare scuturaţi pur şi simplu sarea. În final, trataţi cu oţet sau spirt şi spălaţi bine materialul.
Frecaţi petele mai vechi cu puţin lapte, iar, în final, lăsaţi să se usuce. Încercaţi să îndepărtaţi la spălare cu soluţie de săpun.
Vin alb
Acoperiţi pata cu sare din abundenţă şi spălaţi apoi cu apă fierbinte.
